Tirana 1 vit në punë

Këshilli Bashkiak i Tiranës zhvilloi sot mbledhjen e tij të radhës, e cila përkoi me 1 vjetorin e marrjes së mandatit nga administrata e re e Bashkisë së Tiranës. Në mbledhje u miratuan një sërë vendimesh të rëndësishme me impakt direkt te qytetarët, ndërsa kryetari i Bashkisë së Tiranës, Erion Veliaj, bëri një bilanc të punës gjatë vitit të parë të mandatit, duke theksuar se falë përkushtimit të të gjithëve qyteti është kthyer në punë dhe ka marrë një pamje të re. Pasi bëri një përmbledhje të punëve kryesore të realizuara gjatë këtij viti, kryebashkiaku Veliaj vuri në dukje pastrimin e qytetit, si një nga fushat ku është edhe ndryshimi më i madh dhe më i ndjeshëm për qytetarët.

“Tirana që gjetëm ishte një qytet jo funksional. Se sa ka ndryshuar Tirana në këto pak muaj e shohin të gjithë, sidomos qytetarët. Tirana sot është një qytet më i pastër dhe shërbimi i pastrimit është përmirësuar ndjeshëm. Rrugët, pusetat, ndriçimi, gjithçka ka filluar të përmirësohet, edhe pse padyshim, mbetet një punë jashtëzakonisht e madhe për të bërë e për ta çuar Tiranën aty ku duam ne. Por, Tirana sot vjen më në fund era qytet dhe Bashkia era Bashki”, tha Veliaj. Gjithashtu, kreu i bashkisë theksoi se një punë e rëndësishme është bërë edhe në investimet publike, sidomos në infrastrukturën rrugore, rikualifikimin e zonave të banuara, ujësjellës etj.

“Është ky buxhet që po na lejon ta kthejmë Tiranën në një qytet të jetueshëm – në një qytet të pastër e të gjelbër. Në 12 muajt e fundit kemi mbjellë mbi 12 mijë pemë, por ambicia jonë është shumë më e madhe, me projekte si pylli orbital, ku duam që në 15 vitet e ardhshme Tirana të ketë 2 milionë pemë që e rrethojnë atë. Plot 39% e këtij buxheti po shkon për investime publike. Pra, në vitin 2016, po investohen 48 milionë dollarë, ndërkohë që në 2014 investimet publike ishin 15 milionë dollarë, ndërsa në 2015 vetëm 13 milionë dollarë. Kemi rritur me 270% investimet direkte në qytetin e Tiranës”, theksoi ai. Një tjetër fushë që Veliaj e konsideroi si një sukses më vete ishte edhe infrastruktura arsimore, sidomos ajo në funksion të më të vegjëlve të qytetit.

“E nisëm punën me rikonstruksionin e plotë të çerdheve dhe kopshteve të kryeqytetit, por nuk do të ndalemi me kaq, për t´i dhënë Tiranës fytyrën e fëmijëve të qytetit tonë e për ta kthyer atë në një qytet më dashamirës për fëmijët. Përveç këndit të lodrave te parku i liqenit, po punojmë për kënde të tjera lodrash. Sapo mbaruam atë tek Mine Peza, e po vazhdojmë punën tek rr. “Sitki Çiço”, tek Materniteti i Ri, në rr. “Lord Bajron”, Sheshi pranë Piramidës, Sheshi pranë Presidencës, Sheshi pranë Stadiumit Dinamo, Sheshi në zonën e Kombinatit, Kasharit, Oxhakut, Freskut etj”, bëri të ditur kryetari i Bashkisë. Veliaj ka bërë të ditur gjithashtu, se puna këtë vit të dytë do vijojë edhe me shkollat. Kryetari i Bashkisë theksoi se falë zgjerimit të bazës së personave që paguajnë detyrimet ndaj qytetit, por edhe mbështetjes financiare nga qeveria, është bërë e mundur edhe vijimi i një sërë projektesh të tjera madhore siç është ai për “Sheshin Skënderbej”, Unaza e Vogël dhe Unaza e Madhe, etj.

Ai bëri të ditur se një rëndësi e madhe i është dhënë dhe shërbimit të transportit urban në Tiranë, i cili veç përmirësimeve të ndodhura në këtë vit të parë, do të pësojë një ndryshim rrënjësor. Kjo jo vetëm në rritjen e cilësisë së shërbimit nga autobusët, por edhe nëpërmjet një kompanie publike që do të krijohet nga Bashkia e Tiranës. “Do të realizojmë futjen e biletave elektronike përpara fundit të vitit 2016, do të eliminojmë njëherë e mirë shumë nga abuzimet prej të cilave ende vuan sot sistemi i transportit publik në qytetin e Tiranës. E po ashtu, kontrollet më të shumta nga AMK dhe këmbëngulja për cilësi më të lartë shërbimesh duke shkuar deri tek gjobat, disa herë heqje e licencave, po fillon të japë frytet e veta në një transport publik shumë më të disiplinuar. Po mendojmë aktualisht edhe për themelimin e një kompanie publike të Bashkisë së Tiranës, në fushën e  transportit publik”, tha Veliaj.

Pas diskutimeve, Këshilli Bashkiak miratoi vendimin “Për një ndryshim në Vendimin e Këshillit Bashkiak të Tiranës nr.58, datë 30.12.2015, për miratimin e programit buxhetor afatmesëm 2016-2018 dhe detajimin e buxhetit të Bashkisë Tiranës për vitin 2016 (i ndryshuar); vendimin “Për dhënien e ndihmës ekonomike për periudhën 1-31.72016”; vendimin “Për miratimin e pagesës për PAK dhe Invalidët e Punës për periudhën 1-31 korrik” si dhe vendimin “Për dhënien e ndihmës financiare për përballimin e dëmeve të shkaktuara nga fatkeqësitë të ndryshme natyrore për disa familje të Tiranës”.